Waarom buizen beter klinken

Waarom buizen?
Muziek luisteren kan intens genieten zijn. Live muziek is altijd een sensatie; om deze thuis te krijgen zijn dynamiek, ritme, articulatie en juiste weergave van alle klankschakeringen belangrijk. Een systeem moet brutaal kunnen klinken, maar ook soft en ingetogen: precies zoals de muziek dat vraagt.

Electronica die dat bij uitstek kan zijn buizen apparaten oftewel lampen apparaten. Door hun eenvoudige constructie en eerlijke materialen geven buizen muziek weer met onbeperkte dynamiek, in al haar timbres en zonder enige scherpte of vermoeiing, in tegenstelling tot transistoren. Daarom zijn er ook CD spelers op de markt met buizen! Vooral die van Cayin zijn zeer bekend en geroemd. Veel muzikanten spelen het liefst via buizenversterkers: Jimmy Smith, David Gilmour (ex-Pink Floyd) en John Scofield zijn maar enkele voorbeelden.

Buizenversterkers verdienen luidsprekers met een relatief hoog rendement, een vlakke impedantiekarakteristiek en een voldoende dempingsfactor. Hay-End Audio heeft zijn eigen Peitho-serie luidsprekers, natuurlijk geoptimaliseerd op een rustig impendantieverloop.

Lees alles over deze thematiek in een serie eenvoudige artikelen:

Artikel 1 Waarom buizen principeel beter klinken dan solidstate versterkers
Artikel 2 De meest voorkomende typen buizen
Artikel 3 Versterker eindtrap configuraties
Artikel 4 Een versterker eindtrap: varianten
Artikel 5 Levensduur en kwaliteit van buizen
Artikel 6 Een goede buizenversterker als zodanig herkennen?
Artikel 7 Aarding en interlinks